Interview met een BHH, een Betrokken Haagse Huisarts: mw. dr. J.C. Bonda
Huisarts Jooske Bonda ontvangt me hartelijk met kruidenthee in haar praktijk op de 2e verdieping op de Stationsweg, boven het AZIVO-kantoor. De etage is een paar jaar geleden naar eigen ontwerp smaakvol verbouwd, zodat alle ruimtes mooi via de ramen verlicht worden. Enthousiast vertelt ze me over de bezieling voor haar werk.
Voor moslims, atheisten, vegetariers en rappers
“Het gaat mij niet alleen om het herkennen en bestrijden van ziektes. Een patient die hier met een kwaal binnenkomt is meer dan die kwaal. Zo iemand is een individu, met zijn eigen achtergrond, met zijn eigen situatie thuis en op het werk, en met een eigen persoonlijke geschiedenis. Voor veel aandoeningen speelt die achtergrond natuurlijk geen rol. Want als je een tak in je oog hebt gekregen maakt het niet uit of je man of vrouw bent, of je oud of jong bent, student, schoonheidsspecialiste, straatveger of juwelier, en of je moslim, atheist, vegetarier of rapper bent. Dan wil je gewoon dat ik goed onderzoek of er beschadigingen in je oog zijn. En dat je een behandeling krijgt die de genezing bespoedigt. Punt uit.”
De hele mens
Maar vaak spelen die persoonlijke achtergronden wel degelijk een belangrijke rol bij de gezondheid. “De manier waarop iemand in het leven staat en met een aandoening omgaat is vaak heel bepalend bij het genezingsproces. Het maakt heel wat uit als je inziet en accepteert dat je bij een ziekte keuzes hebt. En ook erna, als je gezondheid schade opgelopen heeft. Als je dat als patient begrijpt kan je een heel nieuwe richting in je leven ontdekken. Natuurlijk is het vreselijk om door een ziekte ineens van alles niet meer te kunnen. Maar vaak ontstaan daardoor wel andere kansen, die je leven een andere richting kunnen geven. Je kunt er echt voor kiezen om geen slachtoffer te worden van de pech die jou is overkomen. Soms kan je een probleem dus niet oplossen, maar er wel anders mee leren omgaan, wat de kwaliteit van leven behoorlijk kan verbeteren. Als ik vermoed dat ik mijn patient daarbij kan helpen steek ik daar graag veel energie in. En het blijkt te werken. Dat is fijn voor de patient. En ook voor mij. Geneeskunde is een professioneel vak en dat moet je als arts natuurlijk heel goed beheersen. Maar de manier waarop je met patienten omgaat is zeker zo belangrijk.”
Met hart en ziel
Jooske Bonda is blij dat ze ooit voor dit vak gekozen heeft. En ze leert er nog steeds van, ook trouwens van haar patienten. Ze is hevig geinteresseerd in mensen, zo divers, met al die verschillende achtergronden, verhalen en manieren van leven. Door de verscheidenheid van de mensen in de Stationsbuurt voelt ze zich hier dan ook helemaal op haar plaats. Voor ze zich hier 8 jaar geleden zelfstandig vestigde, was ze in dienst van een groot gezondheidscentrum. “Hier bevalt het me beter, omdat ik zelf de beslissingen neem over de stijl en de inrichting van de praktijk. En ook omdat ik mijn werk op mijn eigen manier kan doen.Voor patienten is het fijn te weten dat ze met één en dezelfde arts contact hebben. Als dat nodig is, kan ik meer tijd nemen voor mijn patienten, die ik daardoor ook beter leer kennen. Als een eerste consult te kort blijkt, maak ik daarom meteen een nieuwe afspraak voor een langer gesprek. Want ik kijk nu eenmaal naar de hele mens om er achter te komen of er een diepere oorzaak is van de gezondheidsproblemen”. Daarom is dokter Bonda ook geinteresseerd in ‘Mindfulness’ en andere methoden om lichaam en geest in harmonie met elkaar te brengen en als mens te groeien. Ze zou het zinvol vinden als er meer mogelijkheden voor groepen in de wijk zouden komen voor dit soort activiteiten. Ze staat open voor aanvullende geneeswijzen, maar natuurlijk houdt ze zich ook op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke medische ontwikkelingen. Tango-danseres, maar wel een “echte huisarts” Naast betrokken huisarts is Jooske Bonda ook moeder van twee opgroeiende zonen. En in haar vrije tijd doet ze ook nog aan ‘Tai Chi’ en volgt ze Spaanse taallessen. Daarnaast is er nog een passie… de Argentijnse tango… In de Stationsbuurt van Den Haag wonen mensen van overal en elders, en ze verhuizen, trouwen of overlijden, net als overal. “Zwangerschap en geboorte zijn prachtig, en ook een jongere helpen bij een blinde darmontsteking, seksuele voorlichting of een geslachtsziekte is heel belangrijk, maar de begeleiding van patienten aan het eind van hun leven maakt al met al dat je het idee hebt echt van betekenis te kunnen zijn, een allround medisch-sociaal vertrouwenspersoon van mensen.”
Vaste en nieuwe patienten kunnen dagelijks voor 12 uur bellen voor een afspraak. Meestal kan je dezelfde dag nog terecht. En als dr. Bonda er niet is, wordt je geholpen door de twee andere artsen op de etage, die toegang hebben tot alle praktijkgegevens. “Een patient krijgt overdag dus nooit te maken met een compleet vreemde die niets van zijn medische verleden weet.” Bloedafname is elke dag mogelijk. In de praktijk wordt samengewerkt met een dietiste, een verloskundige en een hulpverlener voor geestelijke gezondheidszorg. “Vergeet mijn assistentes Rafi en Anita niet hè, die zijn absoluut onmisbaar!”
De huisartspraktijk van dr. Jooske Bonda is gevestigd op Stationsweg 107, is telefonisch bereikbaar via 070-380 06 61.
De website van de praktijk: www.bonda.praktijkinfo.nl
Gary van der Heemst, in buurtkrant ‘Hollands Spoor’